Ontwikkelingen dames RKVV Roosendaal

ROOSENDAAL – De omvangrijke club RKVV Roosendaal staat bekend om haar goede jeugdopleiding en herbergt niet alleen talloos talent in het jongensvoetbal, maar ook in het damesvoetbal. Een aantal speelsters van de vereniging heeft inmiddels de overstap gemaakt naar andere verenigingen (die uitkomen op een hoger niveau) of heeft een andere stap gemaakt om zichzelf verder te ontwikkelen als voetbalster. Voetbal in Roosendaal sprak met de talenten.

Fleur Mol

Fleur Mol

De zestienjarige Fleur uit Rucphen speelde afgelopen seizoen bij RKVV Roosendaal MO17. Voordat ze aansloot bij het damesteam bij de Roosendaalse vereniging, kwam ze uit voor een jongenselftal bij RSV uit Rucphen. “Ik heb er uiteindelijk voor gekozen bij RKVV Roosendaal te komen spelen, omdat iemand mij vertelde dat ze daar damesteams hebben en omdat een van mijn broertjes al bij een jeugdselectieteam van de club speelde”, zegt Fleur. “Ik ervaarde de overstap van jongens- naar damesvoetbal niet met grote verschillen, maar ik merkte wel dat het met jongens spelen fysiek zwaarder was.” Komend seizoen sluit Fleur aan bij de dames 1 van Sparta/ JVOZ (samenwerkingsverband), om zich verder te ontwikkelen als voetbalster. Naast dat Fleur actief is op het voetbalveld, komt ze uit voor het dameselftal van zaalvoetbalclub Bristol Team. “Er is een groot verschil tussen het spelen in de zaal en op het veld. Ik ben vorig jaar in de zaal begonnen en je merkt dat je op het veld beter wordt. In de zaal wordt je techniek beter en je komt verschillende clubs tegen waar je ook tegen ouderen speelt”, aldus Fleur. “Bij Sparta/ JVOZ is het de bedoeling dat ik op de linksbuitenpositie kom te staan”, legt Fleur uit, die bij de Roosendaalse ploeg als linkshalf gepositioneerd stond. “Ik heb bij de club al wat trainingen en een oefenwedstrijd meegedaan en toen vonden ze mij echt een linksbuiten. Het lijkt mij prima om op deze positie te komen te spelen”, zegt Fleur. De snelle speelster geeft aan dat nog profijt te behalen valt in het versterken van haar ‘zwakke’ been.

“Ik ga RKVV Roosendaal wel missen, maar ik vind het toch wel fijn om een stap naar een andere club te maken. Roosendaal is een erg leuke club, maar als je stappen wil maken moet je toch in staat zijn je oude club achter te laten”, zegt de voetbalster. Fleur, die als voorbeeld Lieke Martens heeft, geeft aan dat het ultieme doel uiteindelijk is bij FC Barcelona en het Nederlands elftal te debuteren. “Ik geloof dat als je het echt wilt, je er uiteindelijk wel komt”, zegt Fleur.


Zera Hulswit

Zera Hulswit

De vijftienjarige Zera woont in Stampersgat en is toen ze zo’n vijf jaar oud was begonnen met voetballen. “Ik voetbalde eerst bij De Schutters uit Stampersgat in een jongensteam. Op een gegeven moment werd het fysiek te zwaar”, zegt Zera. “Ik speelde in de vijfde klasse met jongens van 19 jaar; dat was een redelijk laag niveau en die jongens speelde meer voor de lol”, voegt Zera toe. Volgens de speelster is het grootste verschil tussen het spelen bij een dameselftal en een jongenselftal dat het er bij de jongens veel harder aan toe gaat. Zera geeft aan dat ze hier bij RKVV Roosendaal minder moeite mee had: “ik was fysiek sterker geworden en kon mij bij RKVV Roosendaal meten met de jongens. Jongens zijn over het algemeen wel sterker en gaan harder de duels aan dan meisjes, maar daar werd ik juist beter van”, aldus Zera.

De snelle rechtsbuiten, die regelmatig het doel weet te vinden, speelt op dit moment bij een dameselftal van CTO uit Eindhoven en speelde daarvoor bij een RKVV Roosendaal JO15 (jongensteam). Met Shanice van de Sanden als voorbeeld (spelend bij Olympique Lyonnais en het Nederlands dameselftal) hoopt Zera op korte termijn op eredivisieniveau te spelen bij een betaald voetbalvereniging en op lange termijn te debuteren bij de het Nederlands dameselftal. Wellicht geen onrealistisch toekomstbeeld; Zera speelt momenteel al bij de jeugd van Oranje. “Ik ben uitgekozen om op de selectiedagen te komen. Hier heb ik met een grote groep getraind, waarna uiteindelijk na vele selectiedagen één team is samengesteld: Nederland dames O15”, legt ze uit. “We speelden met dit team bijvoorbeeld tegen het Duitse dameselftal O15 en tegen het Amerikaanse dameselftal O15”, aldus Zera.

Lotte Dielemans

Lotte Dielemans

De veertienjarige Lotte heeft haar gehele loopbaan als speelster doorlopen bij RKVV Roosendaal. “Ik heb eerst twee jaar bij een jongenselftal gevoetbald, toen vijf jaar bij een meisjeselftal en nu weer bij een jongensteam”, zegt ze. Komend seizoen speelt Lotte bij de meisjes academie van DIA uit Teteringen, dat zal uitkomen in een jongenscompetitie. Daarnaast zal het team deelnemen aan een Europa League competitie, waarbij het wedstrijden zal spelen tegen teams uit België, Nederland en Duitsland. “Het niveau ligt bij mijn nieuwe club wat hoger dan bij RKVV Roosendaal in de dameselftallen, wat voor mijn ontwikkeling als speelster goed zal zijn”, zegt Lotte.

“Ik wil in stappen zo hoog mogelijk proberen te komen met het voetballen”, zegt Lotte. “Bij RKVV Roosendaal sta ik links- of rechtsbuiten. Ik heb tegen DIA in de competitie gespeeld en wat trainingen bij de club meegedaan. Toen ze vroegen of ik wilde komen, gaven ze aan dat ze nog niet zeker wisten waar ze mij op het veld wilden wegzetten, maar dat de linksbackpositie een optie was”, zegt de speelster. “Uiteindelijk pas ik mij wel aan, waar ik ook kom te spelen”, voegt Lotte nog toe.“Ik ga RKVV Roosendaal wel missen, want ik heb er toch zeven of acht jaar gevoetbald, maar ik vind het toch wel fijn om een stap naar een andere club te maken”, zegt Lotte. De nieuwe aanwinst van DIA geeft verder nog aan dat ze RKVV Roosendaal als een gezellige club ervaart, waar spelers de kans krijgen te laten zien wat ze in huis hebben.

Net zoals Fleur, geeft Lotte aan dat het uiteindelijke doel is om door te breken en een plaats bij zowel de Catalaanse hoofdmacht als een plaats bij de Leeuwinnen te veroveren. De linksbenige speelster geeft aan haar snelheid als sterkste punt te zien. Lotte geeft aan dat haar verbeterpunt haar zwakkere rechterbeen is.

Isa Grift

Isa Grift

De dertienjarige Isa woont en zit op school in Roosendaal. Momenteel speelt ze bij de Roosendaalse club in de MO15. “Toen ik acht jaar was ben ik begonnen met voetballen bij RKVV Roosendaal”, zegt Isa. Ondanks dat RKVV Roosendaal volgens Isa een gezellige club is, is het tijd voor een overstap naar een andere club. Volgend jaar komt het jonge talent uit voor een meisjesteam van het Bredase JEKA.  “Mijn doel is om bij JEKA een beter voetbalster te worden”, vervolgt Isa. Isa geeft aan bij de Bredase vereniging te verwachten in een goed voetballend team te komen, waardoor zij de kans krijgt zich verder te ontwikkelen.

Isa geeft aan haar snelheid als sterkste punt te zien en haar fysiek momenteel als verbeterpunt te zien. Bij RKVV Roosendaal stond Isa linksbuiten en wist regelmatig doeltreffend te zijn. De aanwinst van JEKA geeft aan, net als Zera, op korte termijn op eredivisieniveau te willen spelen bij een betaald voetbalvereniging en op lange termijn ooit te debuteren bij de het Nederlands dameselftal. In tegenstelling tot de andere speelsters die worden belicht in dit artikel is Isa haar grote voetbalvoorbeeld niet een van de dames van het Nederlands elftal, maar de speler van FC Barcelona, tevens aanvoerder van het Argentijnse voetbalelftal: Lionel Messi.

Copyright: Voetbal in Roosendaal
Auteur: Wesley Kotta

One thought on “Ontwikkelingen dames RKVV Roosendaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.